Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
439
A képen a 84 és 85 feladatban kérnék segítséget
És azt szeretném kérdezni hogy nincs e meg valakinek a 11-12 mozaik feladatgyujtemenynek az esettanulmány és az elemző feladatok megoldása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

84. feladat megoldása: A nitrogén átlagos relatív atomtömege A(r)=(99,63×14+0,37×15)/100 = 14,0037 , vagyis átlagosan 1 mol nitrogén 14,0037 gramm-nyi. Standardállapotban 1 mol gáz 24,5 dm3-t tölt be, akkor arányosan (aránypárral felírva) 9,8 dm3 nitrogéngáz 0,4 mol-nyi ( (9,8/24,5)×1 ) lesz, 0,4 mol pedig 0,4×14,0037×2= 11,20296 gramm atom, aminek a 99,63%-a 11,16151 gramm 14-es tömegszámú, illetve 0,37%-a (tömegszázalék mindkettőnél) 0,041451 gramm 15-ös tömegszámú izotóp, móljaik száma (11,16151/14=0,79725 mol 14-es, illetve 0,041451/15=0,0027634 mol 15-ös) kiszámolható (a zárójelben van), innen 6×10²³-nal szorozva ezeket a mólokat, megkapjuk a darabszámokat: 1,658×10²¹ darab 15-ös tömegszámú, és 4,7835×10²³ darab 14-es tömegszámú N-atomot fog tartalmazni! :)
85. feladat megoldása: 1 mol gázról van szó, a relatív atomtömege pedig a következő lesz A(r)= (36×0,337+38×0,063+40×99,60)/100 = 39,98526 lesz, moláris tömeggel kifejezve pedig (mivel 24,5 dm3 éppen 1,000 mol gáz standard körülmények között) ; M(Ar)=39,98526 g/mol lesz! :)
0

Nekem csak pdf-ben van meg a kért könyv, de sajnos az nincs kitöltve, viszont a könyv végén (igaz, csak röviden) benne találhatóak a megoldások! :)
0