Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
462
Sziasztok! Tudna valaki segíteni ennek a feladatnak a megoldásában? Levezetéssel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
Olyan ez, mint a keverési egyenlet, csak éppen fordítva történik minden, akkor legyen szétválasztási egyenlet.

`2*23=x*90+(2-x)*2`

Ezt az egyenletet kell megoldani, ahol x lesz a desztillátum.

46 = 90x+4-2x

42 = 88x

x = `42/88` = 0,477 tonna a desztillátum és 1,523 tonna maradék.

`M_(CH_3OH)` = 32 `g/(mol)`

`M_(H_2O)` = 18 `g/(mol)`

Ezeket még át kell számolni molra.

477 kg elegyben van `477*0.9` = 429,3 kg metanol, ami `429.3/32` = 13,42 kmol és

47,7 kg víz, ami `47.7/18` = 2,65 kmol víz.

A desztillátumban 13,42 kmol metanol lesz.

A maradékban az eredetiből is kiszámolhatjuk:

`2*23/100` = 0,46 t metanol van kiinduláskor (460 kg).

429,3 kg metanol lesz a desztillátumban, a maradékban 460-429,3 = 30,7 kg , ami `30.7/32` = 0,96 kmol metanol lesz a maradékban.

Mindez óránként.
0