Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika emelt érettségi feladatrész

Főoldal » Középiskola » Matematika
525
Ancsa összes ismerősei közül kettővel rosszban van. Ha a két ismerősén kívűl mindenki mindenkivel kezet fog, akkor összesen 118 kézfogás történik. Hány ismerőse volt összesen ancsának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha mindenkivel kezet fogna, akkor 118+2 = 120 kézfogás lenne.

x ember x-1 emberrel fog kezet, ez x(x-1) kézfogás lenne, de oda-vissza van, osztani kell kettővel.

`x(x-1)/2=120`

`x^2-x-240` = 0

(x-16)(x+15) = 0

szorzat akkor nulla, ha valamelyik tényezője nulla.

`x_1` = -15 nem lehet az emberek száma

`x_2` = 16

Összesen 16-an vannak, tehát 15 ismerőse van.
1