Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki ebben a logikai feladatban/fejtoroben segíteni?

229
Sziasztok! :)
Van egy fejtoro, melyet reszben sikerült megoldanom.
Van egy kiraly. A kiraly 100 bolcset osszehiv, és azt mondja nekik: van egy napotok kigondolni a holnapi halalos probatetelt.
A feladat az lesz, hogy mindenki leul egymas ele (mind a 100-an), es mindenki kap egy kalapot (meg ulo helyzetben, tehat a sajatjat egyik bolcs sem látja). A kalap szine vagy feher lehet, vagy fekete. A kirlaly ezutan a legutolso (100.) embert elsokent megkerdezi, hogy milyen szinu a kalapja. Elmondja ott mindenki előtt, hogy milyen, majd felallitjak, kivezetik, es ha jol tippelt, akkor eletben hagyjak, ha nem akkor pedig megolik.
Milyen megoldas(ok) létezhetnek, amit a bolcsek ki tudnak talalni, hogy a leheto legtöbb bolcs biztosan eletben maradjon? A bolcsek egymas kozott nem beszelhetnek, miutan a kalapukat ratettek a fejukre, s leultettek oket, es a kivezetes soran sem.
50 % eletben marad esetre gyorsan talaltam megoldast, az nem nehéz. Hiszen ha minden bolcs az elotte ulo kalap színét mondja, akkor az elotte ulo bolcs tudni fogja, hogy mit kell mondania, hogy eletben maradjon. Igy minden masodik eletben marad, minden elso (ha kettes csoportokat nezunk) akkor pedig vagy életben marad, vagy nem. (Nyilvan akkor marad eletben ha esetleg ugyan olyan kalap van rajta, mint az elotte ulon). Allitolag letezik egy olyan megoldás, amivel 99 bolcs biztosan eletben marad, de egyszerűen sehogy nem jutok, meg csak az ilyen szintu megoldas kozelebe se. :D
Koszi elore is a segitseget, iranymutatast.
Ja meg egy info: a bolcsek hatra nem latnak, csak elore. Elore viszont az osszes kalapot látják, tehat a 100. bolcs mind a 99-et es igy tovább.
Ugy gondolom, hogy a 99-es megoldás eseten az elso helyre ültetett bolcs lesz az aki vagy meghal, vagy nem, aztan ki tudja.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fejtörő, logikai feladatok
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Ha sorban ülnek egymás után és sorban kérdezik őket hátulról előre, akkor lehet közölni pl így:

a 100. ugye nem tudja, az tippel, vagy bukja vagy nem. de ő tudja a 99.ét, akkor pl ezt mondja: fehér nulla (nulla lesz a fehér, egy lesz a fekete). innen a 99. tudja, hogy fehér az övé és látja a 98.-ét, legyen az fekete, akkor ezt mondja: fehér egy. innen a 98. tudja, hogy az övé fekete és látja a 97.-et stb.

Ha nem lehet mást mondani, akkor, ha az a kérdés, hogy milyen színű a kalapja? arra azt mondja, hogy 'fehér' vagy 'fekete', akkor az előtte ülő fehér; ha azt mondja, hogy 'fehér színű' vagy 'fekete színű', akkor akkor az előtte ülőé fekete. Csak bele ne zavarodjanak, mert akkor több a bukó :D.
0

Megvan a válasz, ha valakit érdekel leírom. :D
0