Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 7(8)

Főoldal » Általános iskola » Matematika
455
Az ABCD rombuszban o az átlók metszés pontjai,m(BAD)=60*,AB=10CM.
a:Számísd ki a rombusz területét(T=ABxADxsin(BAD)
b:az átlók hosszát
c: Az o pontnak a rombusz oldaitól való távolságot
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A rombusz átlói merőlegegesen felezik egymást. Az ott keletkező 4 derékszögű háromszög egybevágó.

Az ABD háromszög egyenlő oldalú, a BD átló = AD = 10 cm = `e`

A másik átló:

`f/2` = AO = `root()((AD)^2-(DO)^2)` = `root()(10^2-5^2)` = `root()(75)` = 8,66 cm

f = `2*8,66` = 17,32 cm

T = `a^2*sin60` = `100*sin60` = 86,6 `cm^2`

Bár nem tudom, hogy tanultatok e már szögfüggvényeket.

Ha nem, akkor a deltoid területéből:

T = `(e*f)/2` = `(17.32*10)/2` = 86,6 cm

c,

T = `a*m_a`

`m_a` = `T/a` = `86.6/10` = 8,66 cm

d = `m_a/2` = 4,33 cm az O pont távolsága az oldalától.
1