Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS 9. osztály

602
Telefonszámok
Egy 2008-as újságcikkből idézünk:
„jelenlegi formájukban pontosan nyolcan év óta léteznek a vonalas telefonszámok. Igaz, akkor még lényegesen kevesebb számjegyből álltak.
- A bevezetéskor a fővárosban öt-, míg 1990-től hatjegyű a telefonszám.
[…] A körzetszámojatcazcóramutató járásával megegyező irányba osztották ki az országban, hasonlóan az irányítószámokhoz. Budapesté az 1-es míg ha például Miskolcot akarjuk hívni, a 46-os körzetszámot kell tárcsáznunk. […] Soproné a 99-es körzet.
[…] Az egyes szolgáltatóknak kiadható tartománya egyébként 200-000-ról 999-999-ig terjed”

a) A busapesti vonalas telefonszámok 7 jegyűek, és nem kezdődhetnek 0-val és 1-gyel. Hány ilyen telefonszám képzelhető el?

b) A vonalas telefonszámok a körzetszámmal együtt tehát 8-jegyűek. Körzetszámnak nem osztották ki az összes lehetőséget, mert megtartottak sokat különleges szolgáltatásokra, vagy például a mobilszolgáltatóknak. 53 kétjegyű (vidéki) körzetszámot osztottak ki. A hatjegyű (vidéki) hívószámok sem kezdődhetnek 0-val. Hány különböző 8-jegyű (körzetszámmal együtt felírt) vonalas telefonszám létezik a feltételekkel?

c) A mobiltelefon-számok a budapestiekhez hasonlóan hétjegyűek, és ugyanúgy nem kezdődhetnek 0-val vagy 1-gyel. Hány hívószám adható ki a három legnagyobb mobiltelefonszolgáltó által összesen?

d) Egy 7-jegyű (körzetszám nélküli) budapesti telefonszámról a következőt tudjuk: 2-essel kezdődik, a második számjegy ettől különböző és összesen kétféle számjegyből áll? Hányféle ilyen telefonszám létezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ezeket a feladatokat én se értem egyáltalán. :(
0