Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletrendszer megoldása

Főoldal » Középiskola » Matematika
639
Sziasztok!

Normál esetben szokott menni az egyenletrendszereknek a megoldása, vagy a "kivonásos/összeadásos" módszert használom, vagy azt, hogy az egyik ismeretlent kifejezem a másikkal. :)

Na, most van egy elsőre elég csúnyának kinéző egyenletrendszer, amit szépen végigszámolgattam, x-et kifejeztem y-nal, a másik egyenletbe behelyettesítettem, és a végén az jött ki, hogy 16=16 , szóval nem kaptam meg az y értékét.
Ebben az esetben mi is van pontosan?

Az egyenletrendszer egyébként ez volt:
1. egyenlet: 1/2 * (x-3y) - 1/3 * (5x+y) = 16
2. egyenlet: x + y + 12 = x-3y/8

szóval 2. egyenletből kifejezve, x = -11y-96/7

behelyettesítve pedig végül azt kapom számolgatás után, hogy:
-16y-48/7 + 16+160/7 = 16
vagyis 16=16 ... :/

És még nem is tartok a másodfokú egyenletrendszeres feladatoknál.. :(
Pedig azoknál lesz az hogy majd utána kell néznem mi van pontosan..
Azt hittem legalább ezeknél tudni fogom mi van, de ez a 16=16 most kifogott rajtam.. :(
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nézzünk egy kicsit egyszerűbb példát;

x+2y=5 }
3x+6y=15 }

Ha ezt megoldod, akkor vagy 0=0, vagy 15=15 fog kijönni. Viszont látható, hogy ha az első egyenletet szorzod 3-mal, akkor a másodikat kapod, tehát ezek értelemszűen ugyanazt a függvényt/ponthalmazt írják le, amiknek így értelemszerűen végtelen sok megoldásuk lesz. Ezt az egyenletetrendszert csak az egyik ismeretlen függvényében tudod megoldani; az elsőből rendezés után x=5-2y-t fogsz kapni, ez lesz az egyenlet megoldása; ha y helyére bármilyen számot beírsz, azzal megkapod x értékét is.

Hasonló módon, ha például 15=10 jönne ki végeredménynek, akkor az egyenletrendszernek nincs megoldása.
0