Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi: osztó, többszörös

Főoldal » Általános iskola » Matematika
465
Sziasztok, esetleg valaki tudna nekem segíteni, nem értem, hogy hogyan kellene ezt megoldani. A hf.: csak a "C". Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Le kell bontogatni a 2016-ot és az 5292-őt!
2016 prímszámok szorzatára lebontva: 2016=2×2×2×2×2×3×3×7= 2⁵×3²×7¹;
5292 prímszámok szorzatára lebontva: 5292=2×2×3×3×3×7×7=2²×3³×7², tehát a tört a következő alakban írható fel
(2⁵×3²×7¹)/(2²×3³×7²)= 2³×(1/3¹)×(1/7¹)= (2³)/(3×7)= 8/21 az egyszerűsített tört értéke! :)
1