Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni? Algebrai törtes egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
477
Nagyon megköszönném ha segítene valaki.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
`2/x+3/x=5`

Felt: `x ne 0`

`5/x=5` /*x

5x = 5

x = 1

Ellenőrzés!


`x/(x-2)=3/(x-2)`

Felt: `x ne 2`

szorzunk a nevezővel

x = 3

Ellenőrzés!


`(2x+3)/(x-5)=(7x-8)/(5-x)`

Felt: `x ne 5`

Az egyenlet így is felírható:

`(2x+3)/(x-5)` = `(8-7x)/(x-5)`

szorzunk a nevezővel

2x+3 = 8-7x

Egy oldalra rendezés

9x = 5

x = `5/9`

Ellenőrzés!


`x/(x-2)=2/(x-2)`

Felt: `x ne 2`

x = 2, ha szorzod a nevezővel, de mivel ezt kizártuk, ezért nincs megoldása az egyenletnek.


`8/(x-2)=5/(x-2) + 3`

Felt: `x ne 2`

Közös nevezőre hozás:

`8/(x-2)=5/(x-2)+(3x-6)/(x-2)`

szorozva a nevezővel:

8 = 5+3x-6

3x = 9

x = 3

Ellenőrzés!


`(x-2)/(x-2)=5/4`

Felt: `x ne 3`

keresztbeszorzunk:

4(x-2) = 5(x-3)

4x-8 = 5x-15

x = 7

Ellenőrzés!


`2/x=3/(x-5)`

Felt: `x ne 0;5`

keresztbeszorzás:

2(x-5) = 3x

2x-10 = 3x

x = -10

Ellenőrzés!
0