Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Kémia
475
A négyes feladatban kellene segítség. Köszönöm szépen!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
Dorka mind a 102 lépcsőfokra rálép.
Gabi minden párosra fog rálépni, azaz 51x lép együtt Dorkával (2, 4, 6, 8, 10, stb..)
Zsuzsi minden hárommal oszthatóra fog rálépni, 34x lép együtt Dorkával (3, 6, 9, 12, 15, stb..), és 102/6 = 17x lép együtt Gabival. (6, 12, 18, 24 stb...)




Meg kell néznünk, hogy hányszor fordul elő, hogy Dorka csak Gabival lép:
Ki kell vonni a 61-ből Zsuzsi közös lépéseit Gabival (17). Ez eddig 51-17 = 34.

Meg kell néznünk, hogy hányszor fordul elő, hogy Dorka csak Zsuzsival lép:
Ezek azok a számok 1-től 102-ig, amelyek oszthatóak 3-mal, de nem oszthatóak 2-vel. Ebből 17 darab van, azaz 17x fog egyszerre lépni Dorka Zsuzsával, úgy, hogy Gabi nem lép.

Más esetet nem szükséges néznünk, mert ha Gabi és Zsuzsi egyszerre lép, akkor Dorka is lép, és akkor már hárman vannak.

Így összesen 17 + 34 = 51 olyan lépcsőfok van, amit ketten használnak egyszerre.
1