Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szívnél milyen szerepet játszik egy mesterséges teflon-graft?

274
Ha mondjuk átültetés történik, mi a szerepe a teflon-graftnak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Biológia

Válaszok

1
Szia !

Szívkoszorúér áthidaló műtét (CABG: coronary artery bypass grafting)
Krónikus ischaemiás szívbetegség (ISZB) alatt többnyire szívkoszorúér betegséget, szívkoszorúér szűkületet (stenosist) vagy elzáródást értünk. A szűkület mögötti szívizom terület nem kap elég oxigén- és tápanyagdús vért, ez okozza a tipikus panaszokat (például fulladás, mellkasi nyomás vagy fájdalom, ritmuszavar).

CABG műtét során áthidalást (bypasst) készítünk a szűkület mögötti érterületre. Ehhez egy saját testből kivett eret (graft) használunk fel, így állítjuk helyre a szív normális vérellátását. Azt, hogy műtét vagy katéteres érháló (stent) beültetés szükséges-e, az úgynevezett Heart Team (kardiológusok és szívsebészek csoportja) dönti el több szakmai szempontot is figyelembe véve (a szűkületek száma, struktúrája, elhelyezkedése, a beteg állapota, társbetegségek, stb.).

A műtét célja a panaszok enyhítése/szüntetése, a szívinfarktus és a hirtelen halál kockázatának csökkentése, a szívelégtelenség kockázatának csökkentése és a beteg normális életviteléhez történő visszatérésének segítése.

Az áthidalások (graftok) típusai
Arteria thoracica/mammaria interna (ITA vagy IMA): a mellkas belső felén fut a szegycsonttól két oldalra, néhány cm távolságban. A gold standard graft, azaz a leggyakrabban használt artériás, és a legjobb hosszú távú eredményeket adó graft. Intézetünkben egyedülálló módon, készségi szinten lehetőség szerint mindkettőt felhasználjuk (BITA/BIMA: bilateral ITA/IMA) Y-graftként vagy T-graftként, ezzel növelve betegeink hosszú távú életkilátásait.

Arteria radialis (RA): az alkaron futó artéria, melyet Intézetünkben szintén nagy biztonsággal használunk. Hosszú távú eredményei megközelítik az ITA/IMA eredményeit. Amennyiben ezt az artériát használjuk, a betegnek egy bizonyos típusú gyógyszert, Ca-csatorna blokkoló típusú gyógyszert kell szednie néhány hónapig az ér görcshajlamára való tekintettel.

Vena saphena magna (VSM/SVG): az alsó végtag belső felén futó véna, a belbokától combtőig felhasználható. A leggyakrabban használt graft, azonban a hosszú távú nyitvamaradási eredményei némileg elmaradnak a fentebb említett artériákéitól.

Nem minden beteg alkalmas több artériával történő bypass műtétre (például jelentős túlsúly, súlyos cukorbetegség, gyenge minőségű graftok, súlyos tüdőbetegség, idős életkor, nem megfelelő Allen teszt). A sebész mindig egyénileg, személyre szabottan mérlegelve dönti el, hogy melyik típusú graftot a legcélszerűbb felhasználni.

A műtét menete
A műtétek egy része álló szíven (on-pump), más része dobogó szíven (off-pump, OPCAB) zajlik.

Álló szíven történő műtétek során a szívet megállítjuk, ez idő alatt a test keringését a szív-tüdő motor (CPB: cardiopulmonary bypass; ECC: extracorporal circulation) végzi. A graftok egyik vége a coronariára kerül felvarrásra a szűkület után, a másik vége pedig az aortára, így biztosítva a szűkület mögötti szívizomzat megfelelő véráramlását. A műtét lényegi részének végeztével a beteg leszoktatásra kerül a szívmotorról, visszatér a fiziológiás keringés. A műtét a bypassok számától függően 2-4 óráig tart.

Dobogó szíven történő műtétek alkalmával a szívet nem állítjuk meg. Különböző kiemelési és rögzítési technikákkal stabilizáljuk a szívet az áthidalások elkészítése idejére, ez alatt a szív biztosítja a test vérkeringését. Az off-pump technika alkalmazása előnyös lehet súlyosan meszes aorta, súlyos vese- vagy májelégtelenség, súlyos tüdőbetegség esetén. Anatómiától, a szív állapotától függően azonban nem minden beteg alkalmas dobogó szíven történő beavatkozásra, ezt a sebész mindig egyénileg dönti el.

Nemzetközi tanulmányok alapján lényeges különbség a hosszú távú eredményeket tekintve a két technika között nincs, mindkettőnek kitűnő eredményei vannak. Mindkét technika nagyon alacsony kockázatúnak minősül stroke, halálozás vagy myocardialis infarktus szempontjából. Intézetünkben mindkét módszert nagy biztonsággal alkalmazzuk.
0