Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
663
ABCD négyzetet az A csúcson áthaladó egyenessel(e) két részre vágjuk. A két rész területének aránya 5:3. Mekkora szöget zár be e a négyzet oldalával?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
tanα=3/4 a : a = 3/4 ⇒α=36,87⁰ (a négyzet oldala:a)
Módosítva: 4 éve
0

Csatoltam képet.
0

A feladatnak úgy is neki lehet fogni, hogy legyen egy egységnyi oldalhosszúságú négyzet.

Ekkor a területek aránya:

`T_("háromszög")` = `(1*x)/2`

`T_("maradék")` = `T_("négyzet")-T_("háromszög")` = `1-x/2`

A megadott arányt felírva:

`(1-x/2)/(x/2)` = `5/3`

`1-x/2` = `(5x/6)`

`4/3*x` = 1

x = `3/4`

x = `tg alpha` = `3/4`

`alpha` = 36,87°
2