Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematikai feladatokban valaki tudna segíteni? Nagyon megköszönném

Főoldal » Középiskola » Matematika
467
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1, Ha a területek aránya `16/49` = `4^2/7^2` = `(4/7)^2`, akkor a lineáris méretek aránya `root()((4/7)^2)` = 4:7.

2, Ha a téefogatok aránya `27/125` = `3^3/5^3` = `(3/5)^3`, akkor a lineáris méretek aránya `root(3)((3/5)^3)` = 3:5.

3, A befogótétel kimondja, hogy a derékszögű háromszög befogója mértani közepe az átfogónak és a befogó átfogóra eső merőleges vetületének.

Ha 1:3 arányban osztjuk a 16 cm-es átfogót, akkor az egyik merőleges vetület p =`1*16/(1+3)` = 4 cm, a másik pedig q =`3*16/(1+4)` = 12 cm.

a = `root()(p*c)` = `root()(4*16)` = `root()(64)` = 8 cm

b = `root()(q*c)` = `root()(12*16)` = `root()(192)` = `8*root()(3)` cm `approx` 13,86 cm

4, Ábra

r = `root()((OP)^2-(OA)^2)` = `root()(17.5^2-14^2)` = 10,5 cm

5,

`sinalpha` = `a/c`

a = `c*sinalpha` = `10.4*sin13` = 2,34 m mély a garázs.

6,

`tan alpha` = `a/b` = `76/38`

`alpha` = 63,43°

7,

`5x^2-6x+1` = `2x^2-x+3`

nullára rendezés

`3x^2-5x-2=0`

`x_(1,2)` = `(5 pm root()(25-4*3*(-2)))/(2*3)` = `(5 pm 7)/6`

`x_1` = `-1/3`

`x_2` = 2

8,

(x-21)(x+3) = 0

`x^2-18x+63=0`

9,

`4x^2+12x+5 lt 0`

megoldjuk, mint egyenletet:

`x_(1,2)` = `(-12pm root()(12^2-4*4*5))/(2*4)` = `(-12pm8)/8`

`x_1` = `-5/2`

`x_2` = `-1/2`

I. Ha `x lt -5/2`, akkor `4x^2+12x+5 gt 0`

II. Ha `-5/2 lt x lt -1/2`, akkor `4x^2+12x+5 lt 0`

III, Ha `x gt `-1/2`, akkor `4x^2+12x+5 gt 0`

Megoldás: `-5/2 lt x lt -1/2`

Ábra
0