Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok valaki segítene?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2783
KözepesPéternek a kávé-nagykereskedésben mindennap ugyanaz volt az egyik feladata: a 3000 Ft-os és 4000 Ft-os kilónkénti árú kávéfajtákból 17,5 kg 3600 Ft-os kilónkénti árú kávékeveréket kellett készítenie. Hány kilogarammot vegyen az egyik, illetve a másik fajtából?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Ez nagyon egyszerű, egyismeretlenes egyenlettel kell megoldani!
Vegyünk x kg-ot a 3000-esből és (17,5-x) kg-ot a 4000-esből: ekkor felírható, hogy
3000×x+ 4000×(17,5-x)= 17,5×3600, ezt kell megoldani és ennyi az egész.
3000x-4000x= 63000-70000, amiből -1000x=-7000, tehát x-re 7 kg jön ki, azaz 7 kg kell a 3000 Ft-osból (kávéból) és 10,5 kg-nyi kell a 4000 Ft-osból (kávéból) ! :)
0