Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
630
Írd fel az (5,7) és (10,3) pontokon átmenő egyenes egyenletét a pont-meredekség alakban, azaz y=y0+m(x−x0) alakban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Az egyik egyenlet: x0 és y0 a pontok megfelelő koordinátái lesznek (abszcissza az x0 és ordináta az y0) y=(7+mx-5m), a másik y-ra pedig y=(3+mx-10m), s mivel ezek az y-ok egyenlőek, emiatt 7-5m=3-10m , ebből 4=(-5)m, tehát m=(-4/5) lesz az egyenes meredeksége.
Az egyenes egyenlete felírható y=m×x+b alakban is, ahol a b a tengelymetszet, ez jelen esetben: 7=(-4/5)×5 +b miatt b-re 11 adódik, ezért felírhatjuk y= (-4/5)x+ 11 alakban az egyenest.
Átírva hogy a tört ne legyen benne: felírhatjuk 5y+4x= 55 alakban is! :)

Remélem ezzel tudtam segíteni! :)
1