Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Moa vagy Mo?

Főoldal » Középiskola » Kémia
374
Hány liter 11.5 tömegszázalékos és 1,057g/cm3 sűrűség sósavoldat kell 875g vegytiszta kalcium-karbonát elbontásához?

Igazából tudom, hogy kell megoldani, abban nem vagyok biztos hogy amikor megkapom a molszámokból a HCl tömegét, azt az oldott anyaghoz vagy az oldathoz tartozik-e a tömegszázalék képletében.

Köszönöm! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1 mol-nyi, azaz 100,11 gramm karbonátot old 2 mol sav (72,916 gramm), ezért 875 g karbonátot felold pontosan 637,314 gramm sav aránypárral ((875/100,11)×72,916 alakkal számolható), és tudjuk, hogy 100 gramm sósavban van 11,5 gramm hidrogén-klorid (vagyis a tiszta sav), ezért aránypárral nekünk 637,314 g sav lesz ((637,314/11,5)× 100)) = 5541,86 gramm sósav-oldatban! Ebből a sűrűséggel: V(11,5%-os sósav)= TÖMEG/SŰRŰSÉG =5541,86/1,057 = 5243 cm3 = 5,243 dm3 = 5,243 liter sósav-oldat kell a feloldáshoz! :)

A köbdeciméter és a liter számértéke megegyezik! :)
0