Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Reakcióegyenlet?

Főoldal » Középiskola » Kémia
371
Hány gramm Ba(OH)2*8H2O szükséges 10g Ba(H2PO2)2*H2O előállításához? A reakcióegyenlet:

8P + 3Ba(OH)2+ 6 H2O = 3 Ba(H2PO2)2+ 2 PH3

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

M(Ba(OH)2× 8 H2O) = 315,474 g/mol, M(Ba(H2PO2)2 × H2O) = 285,32 g/mol! :)

10 gramm kristályvizes dihidrogén-foszfát (10/285,32) = 0,03505 mol-nyi, ez ugyanennyi hidroxidból képződött (0,03505 mol), ezért ezt kell csak beszorozni 315,474 g/mol-lal és megkapjuk a végeredményt: m(Ba-dihidrogén-foszfát, kr. vizes) = 0,03505 mol × 315,474 g/mol = 11,057 g, tehát ennyi kristályvizes Ba-hidroxidból kell kiindulni! :)
0

Megjegyzés: A reakcióban gáz keletkezik, a foszfin eltávozik (kibuborékol) az oldatból, a rendszerből. :)
0