Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

100kg tömegű acélt 20°C-os vízbe engedünk. Mennyi volt az acél eredeti hőmérséklete, ha az acél edzése után a véghőmérséklete 38°C volt?

Főoldal » Középiskola » Fizika
381
Segítséget kérnék magyarázattal együtt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1


Ide még szükség lenne pár adatra.

pl néhány fajhőre (a vízé és a vasé).

Ezeket még táblázatból ki lehetne keresni, de hogy mennyi vízbe raktuk és mi történt a vízzel, az már nincs a példában.

Mert nem mindegy, hogy a tengerbe dobom vagy egy lavor vízbe.

Az acél leadott valamennyi hőt, ezt így tudod kiszámolni.

`Q_1` = `c_("acél")*m_("acél")*DeltaT_("acél")`

a vas fajhőjét megkereshetjük, a tömegét tudjuk.

A `DeltaT` értéke a kiindulási hőmérséklete az acélnak (ez a kérdés) és a végső hőmérséklete (38 °C).

Amennyi hőt leadott az acél, annyit vett fel a víz.

`Q_1` = `c_v*m_v*DeltaT_v`

A víz fajhőjét táblázatban megnézed.

A tömegét nem tudjuk, pedig jó lenne.

A hőmérsékletváltozása a víznek, ehhez kellene a víz végső hőmérséklete, de ennél feltételezhetjük, hogy 100 °C-os lett.

Szóval így lehet felírni:

`c_v*m_v*DeltaT_v` = `c_("acél")*m_("acél")*DeltaT_("acél")`

Ha meg lenne minden adat, akkor meg lehetne oldani...
0