Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

!SOS! Fogalmazást kell írni a Német egység -ről!

175
Ezek a szavak legyenek benne! Földrajzi fogalom, Cavour, Háború Ausztriával, Garibaldi, 1861
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
házi, fogalmazás, A, német, egység
0
Általános iskola / Történelem

Válaszok

1
Szia !
Az olasz egység tehát 1858-ban kezdődött. A Szárd-Piemonti Királyság, Cavour miniszterelnök közbenjárásával szövetségre lépett a szomszédos Franciaországgal. Ezt a szövetséget a kelet-franciaországi Plombières-ben kötötte III. Napóleonnal, az egyesség értelmében a két ország eldöntötte, hogy háborút indítanak Ausztria ellen, oly módon, hogy a modenai herceget agresszív diplomáciával provokálják. A vita a Modena elleni piemonti támadást jogos lépésként fogja feltüntetni a nagyhatalmak előtt – kivéve persze Ausztriát, amely csatlósa védelmében megindítja a háborút.

A háború igazi célja azonban az volt, hogy újra rajzolják Itália térképét, hogy az egész félszigetet konföderációvá alakítsák a pápa elnöksége alatt, akit ezzel akarnak kárpótolni. Cserébe pedig a Szárd-Piemonti Királyság átengedi Savoyát és Nizzát a Francia Császárságnak. 1860-ban felkelés tört ki Itália déli részén, amely abban az időben a Szicíliai Kettős Királysághoz tartozott. Giuseppe Garibaldi toborzott seregei élén elfoglalta a királyságot. Három hónap alatt egész Szicíliát elfoglalták. Cavour attól tartott, hogy Garibaldi megállíthatatlannak hitt vörösingesei elfoglalhatják Rómát, amely akkor Franciaország még védelme alatt állt, így egy ügyes manőverrel megkerülte a pápai fővárost és Garibaldi elé vágott.
1861-ben II. Viktor Emánuelt a torinói parlamentben kikiáltották az egységes Olaszország királyává. Ekkor már csak két tartomány nem tartozott az Olasz Királysághoz, Velence (osztrák kézen) és Róma (pápai és francia kézen). Az 1866-os porosz–osztrák–olasz háborúban az osztrákok leverték az olaszokat, de vereséget szenvedtek Poroszországtól. A Bismarck által diktált békeszerződésben az olaszok (vereségük ellenére) megkapták az osztrákoktól Velencét. 1870-ben pedig a franciák maradtak alul a poroszokkal szemben, ezt kihasználva az olasz királyi csapatok elfoglalták a franciák által őrizetlenül hagyott Rómát, felszámolták a pápai államot, belső emigrációba kényszerítették a pápát, és Rómát megtették az egységes Olasz Királyság fővárosává.

0