Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges

Főoldal » Középiskola » Matematika
610
Egy téglalap egyik oldalának mérőszámát 2-vel csökkentettük, a másik oldalt 3-mal növeltük. Ezekkel az oldalakkal készített téglalap területének mérőszáma 6-tal kevesebb az eredeti téglalap területénél. Mekkora a két oldal aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Eredeti terület legyen az ismeretlen x és y oldalakkal: T(eredeti)= x×y= xy , az új terület pedig: T(megváltozott)= (x-2)×(y+3)= xy+3x-2y-6 lesz, de tudjuk azt, hogy (xy+3x-2y-6)+6 = xy a felírható egyenlet, innen x×y kiesik mindkét oldalról és kapjuk, hogy 3x-2y=0-val! Ebből meg az arány már egyértelműen következik: 3x=2y-nal, vagyis x/y= 2/3 a keresett arány! :)
Módosítva: 4 éve
1