Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi tudnátok ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
769
Egy ismeretlen ionvegyület 26,5 tömeg% krómot (Cr), 49 tömeg% oxigént és 24,5 tömeg% ként tartalmaz.

a.) Mi a vegyület összegképlete?
b.) Mekkora tömegű vegyület tartalmaz 6*10^22 db kationt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

100 gramm vegyületben van (26,5/52) mol =0,5096 mol króm-ion, (49/16)= 3,0625 mol oxidion és (24,5/32)=0,76563 mol szulfidion, az arány tehát 0,5096/3,0625/0,76563 = 1,5/1/6,01 , azaz hogy egész szám legyen mindegyik: 3/2/12, tehát ebből már látható, hogy a króm(III)-szulfát lesz a keresett ionvegyület, benne az összetett ionnal, a szulfátionnal: Cr2(SO4)3 a keresett képlet (itt a 2-es és a 4-es, meg a 3-as mind alsó indexben van!) :)
2 mol króm(III)-ion van 1 mol vegyületben, akkor 1/10= 0,1 mol króm(III)-ion lesz arányosan kisebb, azaz 0,05 mol vegyületben. A vegyületnek a móltömege: ((2×52+3×(64+32))= 392 g/mol, ez 1 mol lenne, de nekünk kell 0,05 mol, ami meg kb. 19,60 gramm, tehát ez lesz a megoldás! :)
0