Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Csatoltam a feladatot.

Főoldal » Középiskola » Kémia
482
A 26-os feladat megoldására lenne szükségem.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

a; pont: A(r)=(75,4×34,97+24,6×36,97)/100 = 35,462 a relatív atomtömege a klóratomnak;
b; pont: n(Cl2)= 1000/70,9= 14,1044 mol a klórgáz, ami megfelel 14,1044×(6×10 a 23-adikon)= (8,4626× 10 a 24-ediken) molekula, az atomok kétszer ennyien lesznek: (1,69252× 10 a 25-ödiken) darab klóratom;
c; pont: (1,69252×10 a 25-ödiken)× 0,246 = (4,1636× 10 a 24-ediken) db 37-es tömegszámú klóratom, ami feleannyi klórmolekulában található és ez (2,0818× 10 a 24-ediken) darab 37-es tömegszámú klórmolekula, az összest már tudjuk, mert ki van számolva a b; pontnál, így a százalékos érték: (2,0818/8,4626)× 100 = 24,6% lesz a megfelelő eredmény! :)

Bocsánat, a c; pont lehet nem jó. Ha veszünk x darab 35-ös tömegszámú klóratomot, az reagálhat x darab 37-essel és maradt ((4,1636× 10 a 24-ediken)/2) db klórmolekula, ami meg csak kizárólag a 37-es tömegszámú klóratomokból épül fel.
A 35-ös tömegszámúból is x darab reagált a 37-es tömegszámmal, maradt ((1,2762× 10 a 25-ödiken - x)) darab ebből, az összdarab-atomszámra felírható a következő egyenlet:

1,2762×10 a 25-ödiken +((x+(2,0818×10 a 24-ediken - x/2)) = 1,69252× 10 a 25-ödiken, ebből az egyenletből adódik, hogy x= (4,1628× 10 a 24-ediken) db, ez a vegyes összetételű, mindkét klóratomot tartalmazó klórmolekula lesz, tehát a 37-es klóratomokból (kizárólag csak ebből) álló klórmolekulák száma (4× 10 a 20-adikon) db-nyi lesz, az összdarab klórmolekula-szám (8,4626×10 a 24-ediken) db, ezért a csak 37-es atomot tartalmazó molekulák %-os aránya 0,00473% lesz, vagy másképp (4,73× 10 a mínusz 3-adikon) %! :)
Módosítva: 4 éve
0

Szia!

A c; pontot módosítottam és lehet, hogy az a pici %-os eredmény lesz a jó! Megoldásnak majd ezt is írd le! Köszike! :)
0