Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi tudnátok ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
394
Melyik az a fém, amelynek oxidjában a fém két-, illetve négy vegyértékkel szerepel és az egyik oxidban 86,6%-kal nagyobb a tömegszázalékos oxigéntartalom, mint a másikban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A két vegyértékű oxid képlete MO, a négyvegyértékűé `MO_2`

`M_(MO)` = 16+x `g/(mol)`

`M_(MO_2)` = 32+x `g/(mol)`

A kétértékű oxid oxigéntartalma (%-ban): `16/(x+16)*100`

A négyértékű oxid oxigéntartalma (%-ban): `32/(x+32)*100`

A felírható egyenlet:

`(32/(x+32)*100)/(16/(x+16)*100) = 1.866`

Ezt x-re megoldod, 206,8 jön ki, az pedig az ólom lesz. (`PbO` és `PbO_2`)
0