Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabadesés

Főoldal » Középiskola » Fizika
783
Szabadon elejtett test mozgásának kezdetén egy bizonyos hosszúságú utat 2 s idő alatt
tesz meg. A mozgásának végén, a talajba ütközés előtt, az ugyanilyen hosszúságú utat 1 s
alatt teszi meg. Milyen magasból esett a test? Mekkora sebességgel csapódott a talajba?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szabadesés
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Na ejtsük le.

2 s alatt megtett:

s = `g/2*t^2` = `10/2*2^2` = 20 m-t.

Ezt a 20 m-t a végén megtette 1 s alatt.

`s_v` = `v_1*t+g/2*t_1^2`

20 = `v_1*1+10/2*1^2` = `v_1+5`

`v_1` = 15 `m/s`

A `v_1` az az 1 s-es szakasz elején volt. Azt tudjuk, hogy szabadesésnél a test sebessége másodpercenként 10 `m/s`-mal nő, így a végén a sebessége:

`v_2` = `v_1+g*t` = `15+10*1` = `color(red)(25 m/s)` volt.

Ha a szabadon eső test becsapódási sebessége 25 `m/s`, akkor

`v_2` = `g*t_ö` `rightarrow` `t_ö` = `v_2/g` = `25/10` = 2,5 s a teljes zuhanási idő.

A teljes út:

`s_ö` = `g/2*t^2` = `10/2*2.5^2` = `color(red)("31,25 m")`.
1