Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
864
Egy ismeretlen folyadékot 10 C-fokról 40 C-fokra melegítettünk, eközben térfogata 1,5%-kal növekedett. Mekkora a folyadék köbös hőtágulási együtthatója? Mi lehet a folyadék?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
ΔT=30°C
V₀=x
ΔV=0,015x (hiszen az 1,5%-kal való növekedéskor hozzáadódik az 1,5/100-ad része,ami pedig 0,015)

Innen pedig csak alkalmaznunk kell az ide vonatkozó képletet:
ΔV=V₀*β*ΔT

0,015x=x*β*30°C / osztás x szel (feltételezzük hogy nem 0 az értéke )
0,015=β*30 / :30
0,015/30=β
0,0005=β ------> 0,50*10-3 ami pedig a függvénytáblázat szerint a vízmentes glicerin.
0