Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenetes tört megoldása

Főoldal » Középiskola » Matematika
600
Sziasztok!

Van egy feladat.
Az lenne a kérdésem, hogy jól gondolom-e a megoldását, vagy pedig van valami, amit nem vettem észre esetleg!

Az egyenlet a következő:
x-1/x^2-5x+4 = 0

Szóval az egyenlet akkor lesz 0, ha a számláló 0, azaz x-1=0 -> x=1

VISZONT!
A feltétel miatt kiszámoltam a másodfokúnak a gyökeit, ami történetesen 4, illetve 1
Ez azt jelenti, hogy a másodfokú egyenlet x=4 , illetve x=1 esetén 0 lesz, ami ugyebár NEM LEHET.

Ebben az esetben, mivel a tört csak akkor lenne 0, ha x=1, de x NEM LEHET 1, akkor az a megoldás, hogy a valós számok halmazán (R) az egyenletnek NINCSEN MEGOLDÁSA, igaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
A második egy kicsivel gonoszabb feladat volt.
Eszembe jutott egy "trükk" hozzá.
A kérdés: Valóban lehet-e így csinálni, vagy ez így úgy, ahogy van, rossz? :D

Feladat: x^4 - 13x^2 + 36 = 0

Amit én felírtam ebből: (x^2 - 6,5)^2 = x^4 - 13x^2 + 42,25 - 6,25
-> (x^2-12,75)^2 * (x^2 - 0,25)^2
-> Megoldások: x1= 12,75 és x2= 0,25

Ez így jó, vagy nagyon nagy hülyeség? :(

HA hülyeség, akkor mi a megoldás menete? :(
0

Az utolsó pedig simán ez: x^6 + x^3 = 72, odáig eljutottam, hogy:
x^3(x^2+x-72/x^3) = 0 , de ez így mi?

Nem tudom hogyan oldjam meg a zárójeles egyenletet nullára. :(

Mivel nyilván az egyik megoldás, hogy x nem egyenlő 0, mivel 0^3 = 0, viszont a másik megoldáshoz meg kéne oldani a zárójeles részt és így... nem tudom...
0

Az első pontosan így van.

A másodiknál hogyan lett x^4 - 13x^2 + 42,25 - 6,25-ből (x^2-12,75)^2 * (x^2 - 0,25)^2 ? Egyébként, ha ez jó is,a végeredmény biztosan nem jó; a szorzat értéke akkor 0, hogyha valamelyik tényezője 0, tehát

vagy x²-12,75=0, ennek pedig nem megoldása az x=12,75, ugyanez igaz a másikra is. Van egy sokkal egyszerűbb megoldás, ehhez használnunk kell az egyik hatványozásazonosságot; (aⁿ)m=an*m, esetünkben x⁴=x2*2=(x²)², és ha ezután leváltjuk x²-et, például legyen x²=t, akkor egy másodfokú egyenletet fogunk kapni, amit meg tudunk oldani t-re. Ha tudjuk t értékeit, akkor abból már megtudhatjuk x értékeit is. A hamadiknál ugyanezt az elgondolást érdemes követni.
Módosítva: 9 éve
0