Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kezdjek neki?

Főoldal » Középiskola » Fizika
560
Centrifuga dobjának átmérője 50cm. A centrifuga egyenletesen forog 600 1/min fordulatszámmal. Mekkora a dobhoz tapadó inggomb kerületi sebessége, centripetális gyorsulása? Mekkora a szögelfordulása egytized másodperc alatt az inggombnak, fokban és radiánban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
d = 50 cm = 0,5 m

r = `d/2` = 25 cm = 0,25 m

n = 600 `1/(min)` = 10 `1/s`

`v_("ker")` = `2*r*pi*n` = `2*0.25*3.14*10` = 15,7 `m/s`

`a_(cp)` = `v_("ker")^2/r` = `15.7^2/0.25` = 987 `m/s^2`

Ha 1 s alatt 10-et fordul, akkor

0,1 s alatt `10/10` = 1-et fordul (1 kört)

1 kör az fokban 360°, radiánban `2*pi`.
0