Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtes kifejezések megoldása

Főoldal » Középiskola » Matematika
666
Csatolom a képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
a 46) -ost megoldottam, annak elvileg -x-4/x+3 a megoldása. Ahol x nem egyenlő -3 -al.
0

45) -öst is sikerült elvileg: A megoldás -4b+10 , és ahol b nem egyenlő -5/2 és 5/2 -vel.

A másik kettő feladatot nem tudom megoldani! :(
És ezeknél sem vagyok 100% biztos, hogy jó az eredményem, csak gondolom.. :)
0

44)
A nevezők:

x²-x = x(x-1)
2-2x = -2(x-1)

Vagyis a közös nevező 2x(x-1) tud lenni. A negatív előjel a második tört nevezőjénél nem sokat zavar, a törtek kivonásából miatta majd összeadás lesz.

Tudod folytatni?
Módosítva: 9 éve
0

47)
Jó sok kikötés kell először:
x≠0
1-x ≠ 0, vagyis x≠1
1/x ≠ 1, vagyis x ≠ 1, de ez már volt
x/2 ≠ 2/x, vagyis x² ≠ 4, vagyis x ≠ ±2

Aztán jó sorrendben kell darabonként menni. Először mondjuk az első tört nevezőjét nézzük:
x/2 - 2/x = ... 2x lesz ennek a közös nevező...
= (x² - 4) / (2x)

Aztán az első tört számlálójának x a közös nevezője:
1/x - 1 = (1-x)/x

A számláló és a nevező is törtek, a nevező reciprokával kell szorozni, hogy az első tört szebb legyen:
1-x/x · 2x/x² - 4
= 2(1-x) / (x² - 4)

Aztán a második tört: 1-x a közös nevező:
(1-x) + (1+2x) / 1-x = 2+x / 1-x

A bal és jobb oldali törtek tehát ilyenekké váltak:
2(1-x) / x² - 4 · 2+x / 1-x

Na most x²-4 = (x+2)(x-2), úgyhogy lehet egyszerűsíteni, stb. Fejezd be.
0