Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tört osztása másodfokú egyenlettel

Főoldal » Középiskola » Matematika
662
Lehet használni azt a "trükköt", hogy amivel alapból osztanánk, az kvázi egy "tört", csak a nevezője 1, és akkor a reciprokával beszorozzuk a dolgokat?

Ha igen, akkor a nevezőben az lesz, hogy 5a^3 - 25a^2 + 30a , a számláló pedig változatlan.

Ebben az esetben hogyan tovább?

A feladat csak annyit mond, hogy végezzük el a műveleteket a változók lehetséges értékeinél. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
Képet elfelejtettem csatolni:
0

Igen, de ne szorozd össze, és akkor 5a*(a²-5a+6) lesz a nevezőben, a feladat pedig ugyanaz marad, mint eddig volt.
0

Vagyis ki kell számolnom a gyökeit a nevezőnek, és utána pedig oda írom, hogy a kapott gyökök értékeinél 0 lenne az egész tehát a nevező is, ami ugyebár nem lehet, tehát x eleme a valós számoknak (R), kivétel az a 2 érték, amit kaptam gyöknek.

A számlálónak is kiszámolom de az nem befolyásolja a kritériumot.

Utána pedig a nevezőnél például a tanult módszer szerint beszorzom az értéket 5a-val, és a kapott 2 gyök előjelét "megcserélem" úgy, hogy: 5a*(x-gyök1)*(x-gyök2) , és tadaaam ? :)
0

Jól gondolod nagy vonalakban, de van pár apróság, ami mind kis hiba:

> utána pedig oda írom, hogy a kapott gyökök értékeinél 0 lenne
> az egész tehát a nevező is
Ne írd oda, hogy "az egész", mert azt félreérthetik. Csak a nevező lenne nulla. (A teljes tört nem, de ezt bizonyára te is így gondolod.)

> x eleme a valós számoknak (R), kivétel az a 2 érték, amit kaptam gyöknek.
Majdnem.
A nevezőnek nem 2, hanem 3 gyöke van. A másodfokú (a²-5a+6)-ból jön 2 gyök, de ott van még az 5a is, ami pedig a=0 esetén nulla, vagyis a 0 is gyök.
És nem x-ről van szó, hanem 'a' a változó neve. Vagyis 'a' eleme a valósaknak, kivéve 0, 2 és 3 (ugyanis a másodfokú két gyöke 2 és 3). Amit így lehet rövidebben leírni:
a ∈ ℝ \ {0, 2, 3}

> A számlálónak is kiszámolom de az nem befolyásolja a kritériumot.
Így van. A számlálót csak azért kell kiszámolni, hogy szorzattá tudjad alakítani. Vagy ha kicsit belegondolsz, kis gyakorlással ránézésre látszik, hogy a számláló éppen (a-3)². De persze teljesen jó az is, ha a megoldóképletet használod.

> a kapott 2 gyök előjelét "megcserélem" úgy, hogy:
> 5a*(x-gyök1)*(x-gyök2)
Így van, de megint: nem x, hanem 'a' a változó neve. Vagyis:
5a · (a-gyök1) · (a-gyök2)

A két gyök 2 és 3, vagyis a nevező 5a(a-2)(a-3).

A tört tehát:
(a-3)² / 5a(a-2)(a-3)

Az (a-3) ott van a számlálóban és a nevezőben is, lehet vele egyszerűsíteni, vagyis ez lesz:
a-3 / 5a(a-2)

És most tadaaam :)

Megjegyzés:
Most már nincs a nevezőben (a-3), vagyis ez a nevező nem lesz nulla a=3 esetén. Ennek ellenére mivel az eredeti kifejezés nincs értelmezve a=3-nál, továbbra is, ezzel a törttel is az van, hogy a ∈ ℝ \ {0, 2, 3}

Ha bármi nem tiszta, kérdezz rá.
1