Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szorzattá alakítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
900
10x^2 + x - 2 = ?

^2 azt jelenti, hogy 10x a négyzeten van!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szorzat, átalakítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Meg kell határoznod a gyököket, vagyis hogy a kifejezés értéke hol 0, tehát meg kell oldanod a

10x² + x - 2 = 0 egyenletet. Ennek megoldásai x₁=-1/2 és x₂=2/5. Ezek ismeretében felírható a szorzat:

10*(x+1/2)*(x-2/5), ha kibontod, ugyanazt fogod visszakapni.

Ha tanultál egyenletrendszert megoldani, akkor máshogyan is el lehet jutni ide.
Módosítva: 9 éve
0