Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
363
Csatoltam képet, 3 feladatnak a levezetése, illetve megoldása kellene. Előre is köszönöm!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szög, matek, téglalap, deltoid
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Téglalapos feladat:

A derékszögű háromszög átfogója lesz az átló, a két oldal a befogó.

b = `root()(c^2-a^2)` = `root()(15^2-10^2)` = `root()(125)` cm = `5*root()(5)` cm

T = `a*b` = `10*5*root()(5)` = `50*root()(5)` `approx` 111,8 `cm^2`


Deltoidos feladat:

Lesz összesen 4 db derékszögű háromszöged, 2-2 egybevágó.

Az egyik derékszögű háromszögben a befogók 5 cm és `30/3` = 10 cm

Az átfogók lesznek a deltoid oldalai.

a = `root()(5^2+10^2)` = `root()(125)` cm = `5*root()(5)` cm

A másik derékszögű háromszögben a befogók 5 cm és `30*(2/3)` = 20 cm.

b = `root()(5^2+20^2)` = `root()(425)` cm = `5*root()(17)` cm


A deltoid kerülete:

K = 2a + 2b = `2*(5*(root()(5)+root()(17))` `approx` 63,6 cm


Külön képes feladat:

Több lehetőség is van.

Ha a két egyenlő szög 70°-os, akkor `delta=360-80-(2*70)` = 140°-os.

Ha a két egyenlő szög 80°-os, akkor `delta=360-70-(2*80)` = 130°-os.

Ha a két egyenlő szög az ismeretlen, akkor `delta=(360-70-80)/2` = 105°-os.

Tehát a másik két szög:

a, 70 és 140°-os,

b, 80 és 130°-os,

c, 105 és 105°-os.
0