Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nem értem ezt a feladatot. Vlki segítsen légyszi

Főoldal » Középiskola » Fizika
504
Sziasztok. Ezt a feladatot adta fel ma a fizika tanárunk és bárhogy is próbálkoztam nem jött ki jó eredmény. Valaki tudna segíteni?

Két, pontszerű töltés között ható erő nagysága F = 5* 10^-3 N. Az egyik töltés nagysága 5*10^-8 C, a másik töltés 3,2* 10^-8 C. Hány centiméter a távolság a két töltés között?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Itt a Coulomb- törvényt kell használni, ami kimondja, hogy két ponttöltés közötti erő nagysága egyenesen arányos a két töltés szorzatával, fordítottan arányos a két töltés közti távolság négyzetével, azaz:

`F=k*(q_1*q_2)/r^2`, ahol `k=9*10^9 (N*m^2)/C^2`

r-re átrendezve:

`r=sqrt(k*(q_1*q_2)/F)`

behelyettesítve:

`r=sqrt(9*10^9*(5*10^-8*3,2* 10^-8)/(5* 10^-3)``=0,0537 " méter"=5,37 " centiméter"`

Ha mindent jól írtam be a számológépbe, akkor ez a válasz.

Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!
1