Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Help

Főoldal » Középiskola » Matematika
992
Egy vetélkedő győztesei között jutalomként könyvutalványt szerettek volna szétosztani a
szervezők. A javaslat szerint Anna, Bea, Csaba és Dani kapott volna jutalmat, az egyes
jutalmak aránya az előbbi sorrendnek megfelelően. Közben kiderült, hogy akinek a teljes
jutalom ötödét szánták, önként lemond az utalványról. A zsűri úgy döntött, hogy a neki szánt
16000 forintos utalványt is szétosztják a másik három versenyző között úgy, hogy az ő
jutalmaik közötti arány ne változzon. 1: 2: 3: 4
a) Összesen hány forint értékű könyvutalványt akartak a szervezők szétosztani a versenyzők
között, és ki mondott le a könyvutalványról?
b) Hány forint értékben kapott könyvutalványt a jutalmat kapott három versenyző külön-
külön?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nos a feladat csak a sok szöveg miatt tűnik bonyolultnak, egyébként nem az.

1:2:3:4 lenne a szétosztás aránya. Ezt összeadva 10. Aki az ötöde, vagyis `10/5` = 2, az a tag mondott le, vagyis a harmadik helyezett. Ez a válasz az a, kérdés második felére. (Bea)

Ha az ötöde a 16.000 Ft, akkor

a teljes egész az `1/(1/5)*16000` = `5*16000` = 80.000 Ft-ot akartak szétosztani.

b,

Így aztán maradt 1:3:4 az arány, amit nézhetünk úgy is, hogy x:3x:4x.

x+3x+4x = 80.000

8x = 80000

x = 10000

10.000 Ft-ot kapott Anna

3x = 30.000 Ft-kapott Csaba

4x = 40.000 Ft-ot kapott Dani.
Módosítva: 4 éve
1

Köszönöm
0