Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hatványos kifejezés kihozása gyökjel alól

Főoldal » Középiskola » Matematika
1121
Szóval azt kéne kiszámolni, hogy 5-ös gyök alatt van az a szám, hogy 2 a -20.-on, ezt gondolom valahogyan ki lehet vinni a gyökjel alól, hiszen 2 az 5.-iken az négyszer is megvan, csak az a gond, hogy mínuszban van a hatvány, és emiatt most összezavarodtam, hogy mi is a helyzet.

Az alap kifejezés egyébként 5-ös gyök alatt a 32 a -4.-en volt, ebből csináltam 5-ös gyök alatt 2 a -20.-ont.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
gyök, hatvány
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Csatoltam képet.
0

Az a kérdés, hogy melyik számot kell 5-ször megszoroznod önmagával ahhoz, hogy 2-20-nt kapj.

Gondolom ismered a hatványozás azonosságait; ami nekünk kelleni fog első körben, az az
aⁿ/am=an-m, vagyis az azonos alapú hatványok hányadosa megegyezik a kitevők különbségére emelt alappal. Az a kérdés, hogy fel tudunk -e írni ez alapján egy olyan hányadost, amelynek minden értékét ki tudjuk számolni. A válasz az, hogy igen; 2-20 = 2⁰/2²⁰, 2⁰=1, ezért =1/2²⁰, így az a kérdés, hogy ⁵ 1/2²⁰  értéke mennyi. Azt a számot keressük, amelyiket ha önmagával ötször megszorzod, akkor 1/2²⁰-nt kapsz eredménynek. Azt is tudjuk, hogy ha azonos alapú hatványokat összeszorzunk, akkor az eredmény a kitevők összegére emelt hatvány, másként: aⁿ*am=an+m, ez persze több tényező esetén is igaz. Ezek alapján nem nehéz rájönni, hogy 2²⁰=2⁴*2⁴*2⁴*2⁴*2⁴, így 1/2²⁰=1/2⁴*1/2⁴*1/2⁴*1/2⁴*1/2⁴, tehát a keresett szám az 1/2⁴=1/16.

Látható, hogy 20:5=4, ebből meg lehet sejteni (aztán bizonyítani), hogy 1 lépésben úgy kapjuk meg a végeredményt, hogy a kitevőt elosztjuk a gyökszámmal, és ez lesz az új kitevő, tehát:

 2-20 =2-20/5=2-4=1/2⁴=1/16.
1

Úgy tudnád, hogy ⁵√(2⁻¹)²⁰ ?
1