Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Vektor Koordinátái

Főoldal » Középiskola » Matematika
509
Határozza meg b vektor koordinátáit, ha a vektor koordinátái (10;-5), a vektor merőleges b vektorra és b vektor hossza  10  .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, vektor, koordináta
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Az alapvektor meredeksége: m = `y/x` = `-5/10` = -0.5

A keresett vektor meredeksége: `m_2` = `-1/m` = `-1/0.5` = 2

y = 2x az egyenlete

A hossza `root()(10)`, az lesz a háromszög átfogója; a befogó x és y.

`(root()(10))^2` = `x^2+y^2` = `x^2+(2x)^2` = `5x^2`

10 = `5x^2`

x = `pm root()(2)`

y = `2*root()(2)` = `pm root()(8)`

A vektor koordinátái `(root()(2);root()(8))` vagy `(-root()(2);-root()(8))`.
0