Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Irracionalis kifejezesek

Főoldal » Középiskola » Matematika
621
A 9-es feladatra lenne szuksegem! Köszönöm :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel az ⁿ√x pozitív egész n-re függvény szigorúan monoton növő függvény, ezért két azonos gyökszámú kifejezés közül az a nagyobb, amelyik alatt nagyobb szám áll (és értelmezhető, például gyök(-2) és gyök(-1) közül egyik sem lesz nagyobb, mivel nem értelmes kifejezések).

A gyökvonás azonosságai szerint át lehet alakítani a számokat;

a) Ismerünk egy olyat, hogy √a*√b= a*b . 3=√9, tehát 3*√2=√9*√2= 9*2 = 18 , és mivel 18<20, ezért  18 < 20 .

b) 2=⁴ 16 , 3=⁴ 81 , ezért

2*⁴ 26 =⁴ 16 *⁴ 26 =⁴ 16*26 =⁴ 416 
3*⁴ 5 =⁴ 81 *⁴ 5 =⁴ 81*5 =⁴ 405 

Ezek közül az előbbi a nagyobb.

Az utolsó menni fog?
0