Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK HÁZI FONTOS KÖSZÖNÖM

Főoldal » Középiskola » Matematika
1753
Hány olyan négyjegyű különböző számjegy ő álló szám van, amelyben két páros és két páratlan számjegy szerepel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Először megvizsgáljuk a szám felépítését.

p: páros; n: páratlan

1.ppnn
2.pnpn
3.pnnp
4.nppn
5.npnp
6.nnpp

1. eset: `4*4*5*4` (első helyre 4-ből választhatunk, mert 0 nem lehet, 2. helyre is (0 már lehet), 3. helyre 5 páratlanból, 4. helyre 4 páratlanból) = 320

2. eset: `4*5*4*4` = 320

3. eset: `4*5*4*4` = 320

4. eset: `5*5*4*4` = 400

5. eset: `5*5*4*4` = 400

6. eset: `5*4*5*4` = 400

Mindenesetre az látszik, hogyha párossal kezdődőeket vizsgáljuk, akkor 320, ha páratlan, akkor 400 eset van.

Összesen van `3*(320+400)` = 2160 eset.
0