Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS MATEK HÁZI FONTOS KÖSZÖNÖM

Főoldal » Középiskola » Matematika
779
Hány 6-tal osztható tizjegyű számot készítettünk a 0,1,2,...9 számjegyekből ha minden számjegy csak egyszer írható fel?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
SOS matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

A hattal oszthatóság feltétele, hogy a számjegyek összege osztható legyen hárommal, és a szám páros legyen.

A hárommal való oszthatóság mindig teljesül, mert 1-9-ig összeadva a számokat 45-öt kapunk, ez pedig osztható hárommal.

Az utolsó helyi értékre tehát 5 szám közül választhatunk, az elsőre pedig 9 közül (0 nem lehet). Marad 8 helyi érték.

Ha 0-ra végződik a szám, akkor `9*8*7*...*2*1` = 9! lehetőség van.

Ha nem nullára (2, 4, 6, 8), akkor `8*8*7*6*...*2*1` = `8*8!` lehetőség van. Ugyanis itt az első helyi értékre csak 8 közül választhatunk (0-t nem), a másodikra is 8 közül (már 0-t igen). Ezt négyféleképpen tehetjük meg a 2,4,6,8 miatt.

Az összes lehetőség tehát:

x = `9!+4*8*8!`
0