Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
462
Egy 20 cm átmérőjű centrifugában a nehézségi gyorsulás 25-szörösét szeretnénk elérni. Percenként hány fordulatot kell megtenni a centrifugának a kívánt gyorsulás eléréséhez?

Nekem 330 fordulat jött ki percenként., de nem tudom,hogy jól oldottam-e meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
`a_(cp)` = `25*g` = `25*10` = 250 `m/s^2`

r = 20 cm = 0,2 m

`a_(cp)` = `omega^2*r` = `(2*pi*n)^2*r`

n = `root()(a_(cp)/(4*pi^2*r)` = `root()(250/(4*3.14^2*0.2)` = 5,63 `1/s` = 337,6 `1/(min)`

Jól számoltál.
Módosítva: 4 éve
0