Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Röppálya kiszámítás, megtett távolság illetve eltelt idő.

Főoldal » Középiskola » Fizika
2550
Ha egy 3 dimenziós koordináta rendszerben a Z tengelyen 45 fokos szögben eldobunk egy labdát akkor mi a röppályályának a helyes képlete? Illetve a végpontig érő idő és távolság kiszámítása.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
45 fokos szögben v₀ kezdősebességgel bobjuk el.

Két komponensre kell bontani a mozgást:
1) Vízszintes:
A kezdősebesség vízszintes komponense:
vx = v₀ · √2/2
vagy ha tanultátok így is:
vx = v₀ · cos 45°
Mivel vízszintes irányban nem hat rá erő, ez az állandó sebesség lesz a pillanatnyi sebességének a vízszintes komponense végig a mozgás során.
A vízszintes pozíciója t időpillanatban:
sx(t) = vx · t
sx(t) = v₀ · √2/2 · t

2) Függőleges:
A kezdősebesség függőleges komponense:
vy0 = v₀ · √2/2
vagy ha tanultátok így is:
vy0 = v₀ · sin 45°
Ez felfelé irányuló kezdősebesség.
Viszont ez nem marad állandó, mert függőlegesen hat a testre a gravitáció, vagyis van olyan függőleges komponens is, ami gyorsuló mozgás lefelé: -g·t. (Azért negatív, mert lefelé hat.) Ennek a kettőnek az eredője a pillanatnyi függőleges sebesség:
vy(t) = vy0 - g·t
vy(t) = v₀ · √2/2 - g·t
(Ezt úgy tanultátok, hogy függőleges hajítás.)
A pillanatnyi függőleges pozíció pedig:
sy(t) = v₀ · √2/2 · t - 1/2 · g · t²

A röppálya (x, y) koordinátáját ez a két komponens adja a t időpontban, persze akkor, ha a (0, 0) pozíció a dobás kezdőpontja.

Leesésig tartó idő:
Ha kezdetben h magasságban van, akkor a leesés pillanatában y = -h helyen lesz (hisz y=0 a kiindulópont). Vagyis a t időt ebből tudjuk kiszámolni:
sy(t) = v₀ · √2/2 · t - 1/2 · g · t² = -h

Milyen messze esik le:
Azt pedig az x koordinátából számolhatjuk ezzel a t idővel  és a már felírt képlettel:
x = sx(t) = v₀ · √2/2 · t

Ha valamelyik részt nem érted, kérdezz rá.
Módosítva: 9 éve
0