Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítások

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1404
Sziasztok ! Kérlek segítsetek megoldani ezt a két feladatot. Ha lehet magyarázattal meg akarom érteni nem csak lemásolni.köszönöm szépen.
Hány mol oxigén szükséges 80 gramm metán tökéletes elégetéséhez ?
32 g metán tökéletes elégetésekor hány szén dioxid és víz molekula keletkezik összesen ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_4` + 2 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

`M_(CH_4)` = 16 `g/(mol)`

80 g metán az `80/16` = 5 mol

Az egyenlet szerint 1 mol metán égetéséhez 2 mol oxigén szükséges.

5 mol metán égetéséhez `5*2` = 10 mol oxigén szükséges.


32 g metán az `32/16` = 2 mol metán

2 mol metánból az egyenlet szerint keletkezik 2 mol `CO_2`, ami `2*6*10^(23)` = `1.2*10^(24)` db `CO_2`-molekula.

2 mol metán elégetésekor keletkezik `2*2` = 4 mol `H_2O`, ami `4*6*10^(23)` = `2.4*10^(24)` db vízmolekula.
0