Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szoveges feladat SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
647
Egy versenyen az iskola tanulóinak 20%-a indult. Az indulók két feladatot kaptak. Az első versenyzők 60%-a, a másodikat 65%-a oldotta meg. Minden induló legalább egy feladatot megoldott. Csak a másodikat 80-an oldották meg. Hányan jár az iskolába? SOOS
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Segits!
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Van x tanuló. 0,2x tanuló versenyzett. `0.2*0.6*x=0,12x` tanuló oldotta meg az első feladatot, `0.2*0.65*x = 0,13x` tanuló oldotta meg a második feladatot. Ez összesen 0,12x+0,13x = 0,25x tanuló.

0,25x-0,2x = 0,05x tanuló oldotta meg mindkét feladatot. Akkor a másodikat 0,13x-0,05x = 0,08x tanuló oldotta meg.

0,08x = 80

x = `80/0.08` = 1000

1000 fő jár az iskolába.

Ellenőrzés:

1000 tanuló, 20%-a versenyzett, vagyis 200 tanuló. Ennek a 60%-a, azaz `200*0.6` = 120 tanuló oldotta meg az egyik feladatot. A 200 tanulónak a 65%-a, vagyis `200*0.65` = 130 tanuló oldotta meg a másik feladatot. Ez összesen 120+130 = 250 tanuló. 250-200 = 50 tanuló oldotta meg mindkét feladatot, akkor csak a másodikat 130-50 = 80 tanuló oldotta meg.
Módosítva: 4 éve
0