Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek. Tudna valaki segíteni előre is köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Matematika
1498
3 fiú és 2 lány moziba mennek. Mennyi a valószínűsége, hogy a lányok egymás mellett ülnek ha véletlen sorrendben foglalnak helyet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1

Ez olyan kevés lehetőség, hogy akár fel is írhatjuk:

Hányféleképpen ülhetnek le?

Ismétléses permutáció,

`P_5^(3,2)` = `(5!)/(3!*2!)` = `(5*4*cancel(3)*cancel(2)*cancel(1))/((cancel(3)*cancel(2)*cancel(1))*(2*cancel(1))` = `(5*4)/2` = 10

Ez az összes lehetőség.

Hová ülhetnek a lányok: 1-2, 2-3, 3-4, 4-5 helyre, 4 kedvező lehetőség van.

A valószínűség:

P = `("kedvező esetek száma")/("összes eset száma")` = `4/10` = 0,4 (40%)

Így ülhetnek: (k jelöli a kedvező eseteket):

00011 (k)

00101

00110 (k)

01001

01010

01100 (k)

10001

10010

10100

11000 (k)

4 kedvező, 10 összes, a valószínűség 0,4 (40%).
0