Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Molekulaképlet?

Főoldal » Középiskola » Kémia
561
Mi a molekulaképlete annak a vegyületnek, melynek összetétele: 84,2 m/m % kén és 15,8 m/m % szén; gőzének nitrogénre vonatkoztatott sűrűsége pedig 2,71?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

A moláris tömege a vegyületnek a következő lesz: M(vegy.)= 2,71×28 g/mol = 75,88 g/mol, ami körülbelül 76 g/mol-nak is mondható.
Az összetétel 100 gramm vegyületre vonatkozik, amiben van 15,8 gramm szén (ez 15,8/12 = 1,3167 mol) és 84,2 gramm kén (ami meg 84,2/32 = 2,6313 mol), látható hogy n(C)/n(S) = 1,3167/2,6313 = 1/2 , ami azt jelenti, hogy (CS2 )n az összegképlet tapasztalatilag, mivel 1 mol szénhez társul 2 mólnyi kén. A móltömeg miatt n-re 1 jön ki, mert 76×n=76 egyenletet kellene megoldani, tehát a szén-diszulfid (vagy szénkéneg) volt az ismeretlen vegyület! :)
Módosítva: 4 éve
2