Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány kilogramm HF nyerhető 50kg...?

Főoldal » Középiskola » Kémia
387
Hány kilogramm HF nyerhető 50 kg, 65% CaF2-ot tartalmazó fluoritból kénsavval?

Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`CaF_2` + `H_2SO_4` = `CaSO_4` + 2 HF

`M_(CaF_2)` = 78 `g/(mol)`

`M_(HF)` = 20 `g/(mol)`

100 kg oldatban van 65 kg `CaF_2`

50 kg oldatban van `50/100*65` = 32,5 kg `CaF_2`, ami `32.5/78` = `0.41dot(6)` kmol

Ebból az egyenlet szerint kétszerannyi, azaz `0.41dot(6)*2` = `0.8dot(3)` kmol HF keletkezik,

ennek a tömege `0.8dot(3)*20` = `color(red)(16.dot(6))` kg HF nyerhetó.
2