Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

14.) Janika szeretne vásárolni egy focilabdát 5400 forintért, de nincs elég pénze. Ha 20%-kal több pénze lenne, akkor 25%-kal kevesebb hiányozna a labda árából, mint amennyi most hiányzik.

Főoldal » Középiskola » Matematika
682
Hány forintja van Janikának?
a.) 3200
b.) 600
c.) 2400
d.) 3000
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kvíz, ncore
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A labda ára 5400 forint. Janikának van x forintja (legyen ez x, mert ez a kérdés), hiányzik neki a labdavásárláshoz 5400-x forint. Ha Janikának 20%-kal több pénze lenne, vagyis `1,2*x` forintja, akkor `(5400-x)*(1-0.25)` forint hiányozna a labdavásárláshoz.

A felírható egyenlet:

`1.2x+(5400-x)*(1-0.25)=5400`

1,2x+0,75(5400-x) = 5400

1,2x + 4050 - 0,75x = 5400

0,45x = 1350

x = 3000

Ellenőrzés:

Janikának van 3000 forintja. Most tehát hiányzik neki 5400-3000 = 2400 forint a labdavásárláshoz.

Ha 20 %-kal több pénze lenne, vagyis `1.2*3000` = 3600 forintja, akkor a labdavásárláshoz hiányozna 5400 - 3600 = 1800 forint.

A 2400 az 1800-nak a `2400/1800*100` = 125 %-a, vagyis 25 %-kal több.

Janikának tehát 3000 forintja van.
1