Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

13.) Kati és Pali testvérek. Katinak ugyanannyi lánytestvére van, mint fiú. Palinak kétszer annyi leánytestvére van, mint fiú. Hány gyerek van a családban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
720
a.) 3
b.) 5
c.) 7
d.) 9
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kvíz, ncore
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Van a családban x fiúgyermek és y leánygyermek. Katinak van x fiútestvére és y-1 lánytestvére. Palinak pedig x-1 fiútestvére és y lánytestvére.

A felírható egyenletek:

I. x = y-1

II. y = 2(x-1)

Az elsőt behelyettesíted a másodikba:

y = 2((y-1)-1)

Zárójelbontás:

y = 2y-4

Egy oldalra rendezés:

y = 4

Visszahelyettesítünk az első egyenletbe:

I. x = 4-1 = 3

Összesen tehát x+y = 4+3 = `color(red)bbb("7")` gyerek van a családban. (3 fiú- és 4 lánygyerek).

Ellenőrzés:

Katinak van 3 fiú és 3 lánytestvére. Ugyanannyi.

Palinak van 2 fiú és 4 lánytestvére. Kétszerannyi a lány.

1