Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10.) Egy család (apa, anya és gyerekek) átlagéletkora 18 év. A 38 éves apát nem számítva a család átlagéletkora 14 év. Hány gyerek van a családban?

Főoldal » Középiskola » Matematika
469
a.) 5
b.) 2
c.) 4
d.) 3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kvíz, ncore
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az életkoruk apa nélkül x, apával x+38. y db gyerek esetén felírható egyenletek (z legyen az anya életkora):

`(x+z+38)/(y+2)` = 18

I. `x+z+38 = 18(y+2)`

`(x+z)/(y+1)` = 14

II. x+z = 14(y+1)

I. - II. : 38 = 18(y+2)-14(y+1)

38 = 18y+36-14y-14

38 = 4y+22

4y = 16

y = 4

4 gyerek van a családban.
1