Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számsorozatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
956
Egy számtani sorozat második és ötödik tagjának összege 32,5. A sorozat első tizenöt tagjának összege 412,5. Tagja-e a sorozatnak az 55, és ha igen, hányadik tagja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
I. `a_2+a_5` = `(a_1+d)+(a_1+4d)` = `2a_1+5d` = 32,5

II. `S_(15)` = `(a_1+a_(15))*15/2` = `(2a_1+14d)*7.5` = 412,5

II. `2a_1+14d` = 55

II. - I.: 9d = 55-32,5 = 22,5

d = 2,5

I. `2a_1+5*2.5=32.5`

`2a_1` = 32,5-12,5 = 10

`a_1` = 5

`a_n` = `a_1+(n-1)*d`

55 = `5+(n-1)*2.5` /:2.5

22 = 2+n-1 /-1

n = 21

A sorozat 21. tagja az 55.
0