Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7.) Két pozitív szám különbsége 15, hányadosa 13/3. Mekkora a két szám összege?

Főoldal » Középiskola » Matematika
747
a.) 26
b.) 24
c.) 22
d.) 28
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kvíz, ncore
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A két szám x és x+15.

A felírható egyenlet:

`(x+15)/x=13/3`

3(x+15) = 13x

3x+45 = 13x

45 = 10x

x = 4,5

A két szám tehát 4,5 és 15+4,5 = 19,5.

A két szám hányadosa `19.5/4.5` = `39/9` = `(cancel(3)*13)/(cancel(3)*3)` = `13/3`

A két szám összege: x+(x+15) = 2x+15 = `2*4.5+15` = 9+15 = `color(red)(24)`
1